Bitamina

BITY, SAMPLE I SŁOWA SKLEJONE EMOCJAMI
Bitamina powstała z przyjaźni i miłości do muzyki. Słychać to w tekstach i w produkcji bitów. Wrażliwość z jaką do nas trafia jest zaskakująca, a wyśpiewane emocje odczuwamy bardzo osobiście.

Rok 2005, obóz aktorski Machulskich. To tutaj krzyżują się drogi Amara i Mateusza, założycieli Bitaminy. Niedługo potem dołącza do nich Piotr. Niezwykle uzdolnieni i aktywni artystycznie na różnych polach przypadają sobie do gustu. Nie przeszkadza im to, że Mateusz na co dzień mieszka w Niemczech, gdzie spełnia się jako aktor i reżyser, a Amar z Piotrem wiele czasu poświęcają produkcji ekologicznego sera i warzyw. Tworzą kolektyw, którego działalność nieprzerwanie trwa do dziś.

Nie patrząc na mody i trendy, pracują nad swoją muzyką. Mimo, iż zupełnie nie zabiegają o promocję i zaistnienie w social mediach, wokół tej trójki tworzy się rzesza bardzo oddanych fanów. Doceniają oni wrażliwość i szczerość, które nie pozwalają pozostać obojętnym.

Ich pierwszym albumem są „Listy Janusza”, utrzymane w stylistyce eksperymentalnego hip-hopu, ocierające się o jazz, pełne gier słownych autorstwa Piotra Sibińskiego. W 2014 ukazuje się cyfrowo album „Plac Zabaw”. Wywołuje on spore zamieszanie i zainteresowanie wielu dziennikarzy muzycznych i osób ze środowiska. Pozytywne reakcje są motywacją do pracy nad kolejnymi produkcjami. Powstaje instrumentalny album „C” gdzie artyści pokazuja swój kunszt w tworzeniu ciekawych i połamanych bitów, zakakują samplami i jazzowym klimatem. Kolejna produkcja to „Kawalerka”, kontynuacja „Placu Zabaw”. Jest to album bardziej piosenkowy, opowiadający o potknięciach i pierwszych krokach stawianych samemu, krok poza dziecinne podwórko.

Dyskografia:
Listy Janusza (DIGI/CD 2013) (self release/Bandcamp)
Plac Zabaw (DIGI 2014) (self release/Bandcamp)
Plac Zabaw (CD/LP 2016) (Astigmatic Records)
C (DIGI/CD 2016) (Kalejdoskop Records)
Kawalerka (DIGI/CD/LP 2017) (Kalejdoskop Records)





Linki:

https://facebook.com/TheBitaminaC
www.bitamina.pl
www.zentralbuero.com/mateusz-dopieralski.html

Wywiad dla Estrady i Studio (luty 2015)

Wywiad dla Redbull.com (luty 2015)

Bitamina w naszym sklepie:
Bitamina – C

BOOKING:
dk@kalejdoskoprecords.com

PRESS PACK

KAWALERKA front cover WEB RGB

KAWALERKA front cover PRINT CMYK

TECHNICAL RIDER

CATERING RIDER

KR004 Bitamina – C (Album info)

KR004 Bitamina – C (album cover)

KR006 Bitamina – Kawalerka (album info)

KR006 Bitamina – Kawalerka (album cover) WEB RGB PNG

KR006 Bitamina – Kawalerka (album cover) PRINT CMYK TIF